"Jaså, har du gett ut en bok? Det skulle jag också vilja göra. Jag har en idé på en bok, men jag har inte riktigt kommit igång ännu."
Är du också en av dem som med en bokidé i skallen - eller till och med ett halvskrivet manus i byrålådan? Du är långt ifrån ensam. Var och varannan jag talar med säger samma sak. Vore man elak skulle man kunna raljera över det. Men det gör inte jag. Jag tycker att det är kul!
Att det här med att skriva och ge ut böcker håller på att bli ett slags folkrörelse märks också på alla bloggar, facebooksidor och även föreningar om skrivande och bokutgivning som dyker upp. Så även om själva skrivandet oftast är en rätt individualistisk syssla, innebär allt peppande, tipsande och erfarenhetsutbyte på nätet att det knyts sociala band och skapas nätverk som gör att skrivandet och bokutgivandet för många blir en gemensam grej.
I veckan dök en ny blogg upp framför mina ögon: Eva Ulleruds skrivarlya. Eva är själv författare och bloggar så gott som dagligen och delar med sig generöst av tips, inspiration och nyttiga länkar. I veckan recenserade hon min bok "Att ge ut en bok - så gjorde jag!" (http://skrivarlyan.ullerud.nu/att-ge-ut-en-bok-sa-gjorde-jag/). Kul för mig - och ytterligare ett exempel på den generösa stämning som finns kring skrivande och bokutgivning bland oss alla entusiaster runt om i landet.
En annan blogg, som jag följde redan när jag skrev Att ge ut en bok - så gjorde jag!, är Kim M Kimselius blogg. Kim är en etablerad författare och egenutgivare som har massor av tips under en rubriken Kimselius skrivtips på sin blogg. Ytterligare en blogg är Amy Lagermans blogg om skrivande, där jag bland annat läst en innehållsrik intervju med Annika Bengtsson: Bästa tipsen för att starta ett eget förlag. Jag är säker på att exemplen på bloggar med skrivartips kan mångfaldigas. Tipsa gärna, om du läser det här.
På senare tid har jag även gått med i ett par föreningar för bokutgivare: Bokutgivaresällskapet Seriff, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg, och föreningen Egenutgivarna. Båda dessa föreningar har också livaktiga grupper på Facebook, men för att vara med där måste man bli medlem i respektive förening - i båda fallen är årsavgiften inte mer än cirka ett par hundralappar. Den som kommit lite längre och redan har ett förlag kan gå med i NOFF, Nordiska Oberoende Förlags Förening. Även NOFF har ett livaktigt forum på Facebook.
Det som slår mig när jag kollar in alla dessa resurser på nätet är hur användbara tipsen i bloggarna och erfarenhetsutbytet på Facebooksidorna är. Och inte minst: hur generöst alla delar med sig och hur stödjande tonen är! Så kanske lever lite av den svenska folkrörelsementaliteten kvar bland oss små, oberoende bokutgivare - medan de stora förlagen krigar med näbbar och klor mot varandra.
Hej Peter
SvaraRaderaHärligt inlägg! Ser fram emot att läsa din nya bok.
Kram Kim :-)
Just denna generositeten upplever jag också finns i vår sfär, den är verkligen underbar. Jag hoppas att de tips jag kan förmedla är till hjälp. NOFF var ett tips jag tar med mig från din blogg, tack för det!
SvaraRadera