onsdag 11 september 2013

Boken till tryck!

Inlägget publicerat första gången våren 2011, uppdaterat september 2013.

Hjärtat i halsgropen – det var inte så dagen skulle börja! Det var ju bara ett par pdf-er som skulle i väg till tryckeriet: omslaget och själva boksidorna (inlagan). Men inlagans pdf bygger i sin tur på min formgivares Anders InDesign-fil, och den var det strul med.

Så det blev några extra timmars jobb. Men kring lunch kunde ändå filerna laddas ned via tryckeriets ftp-server. Skönt. I morgon hoppas jag på en bekräftelse på att leveransen svarar mot tryckeriets specifikationer. Det är spännande att ge ut en bok – och helt lugn kommer jag inte att känna mig förrän pallen med de 500 exemplaren står utanför dörren.

70 g papper blev det till slut. Munken-papperet är luftigt och upplevs inte som tunt och sladdrigt. Bilder kan slå igenom på ett 70 g-papper, men med text ska det inte vara någon fara. Jag håller tummarna för att det stämmer.

Bokformatet är 137 x 203 mm och antalet sidor 180. Det ska ge en vikt per bok på cirka 215 g, vilket med marginal är tillräckligt för att boken ska klara sig under 250 g med emballage och faktura.

Omslaget trycks inte digitalt, utan i en offsetpress. Det ger ett bättre färgtryck och kostnaden är inte mer än ett par extra hundralappar. Omslaget har mjuka pärmar (softcover) med flikar, så kallat danskt band. Omslaget kascheras, det vill säga en tunn plastfilm läggs på. Ytan blir matt.

Tryckeriets offert landade på strax över 13 000 kr inkl. moms och frakt, men då hade det danska tryckeriet felaktigt lagt på 25 procent moms. Den ska bara vara 6 procent. Den korrigerade fakturans belopp var 10 404 kr inkl. moms.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar