onsdag 11 september 2013

Digitaltryck eller offset?

Inlägget publicerat första gången våren 2010. Faktauppgifter uppdaterade i september 2013.

Från begravningsförberedelser till bokfunderingar. Dag 1 på kurs om bokutgivning. Ett nytt val seglar upp: Ska jag överge tanken på digitaltryck och i stället trycka på ett ”vanligt” tryckeri (offsettryck)?

Vid offsettryck är det tryckplåt till papper som gäller. Hög startkostnad, men priset per bok sjunker märkbart ju fler böcker som trycks.

Vid digitaltryck trycks direkt från en datafil (pdf) till papper, utan tryckplåtar. Det medför att digitaltryck är billigare vid små upplagor, medan offset är billigare när upplagorna är större. Vår kursledare, Göran Fagerström från Bokverket (www.bokverket.com), ger ett exempel där brytpunkten för när det lönar sig att trycka offset i stället för digitalt går vid cirka 500 exemplar.

En variant för mig kan vara att börja med att trycka 200 exemplar med digitaltryck. Om boken säljs slut snabbt blir nästa upplaga i offset. Det är då också lättare att göra en uppskattning av upplagans storlek.

--------------
Anm. Brytpunkten för när det lönar sig att trycka i offset har förändrats, så att det nu (september 2013) är billigare att trycka digitalt även i större upplagor. På ScandinavianBook, där jag tryckte "Mindfulness i klassrummet" är det något billigare att trycka digitalt även vid en så stor upplaga som 2 000 ex.


2 kommentarer:

  1. Eller så kör du med Publit eller någon annan liknande tjänst. Så slipper du alla startkostnader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har skrivit om Publit i ett annat inlägg. Har du erfarenhet av dem eller någon annan liknande tjänst?

      Radera