onsdag 11 september 2013

Omslaget

Inlägget publicerat första gången hösten 2010, uppdaterat september 2013.

Dags att återvända till frågan om bokens omslag, och nu inte bara i resonemangsform, utan mer handgripligt.

Ett omslag är så mycket: typsnitt, illustration, format, färgkomposition m.m. Inte undra på att det finns folk som är specialiserade på det. Med den slimmade budget jag har, har jag hållit ögonen öppna efter böcker med omslag som jag tycker är snygga och som stämmer med bokens innehåll. Något att inspireras av, helt enkelt.

Och nu har jag hittat den: Teachings on love av Thich Nhat Hanh utgiven av Parallax Press i USA (www.parallax.org). Jag gillar formatet, typsnittet – ja, egentligen allt. Och samtidigt: Jag kan ju inte planka ett omslag rakt av.

Men typsnittet på Teachings on love vill jag använda – exakt det! Frågan är bara vilket det är. Min gamla kompis Göte, som är lite av en typografinörd, och jag börja leta: slår i böcker och jämför. Typsnittet liknar Goudy Old Style, men ändå inte riktigt. Inte så olikt Palatino heller.

Förvånansvärt snabbt hittar vi det i Erik Lindegrens Våra bokstäver från 1959: Diotima, formgivet av Gudrun Zapf-von Hesse. ”Många av de böcker som satts med Diotima, har utvalts bland Tysklands vackraste böcker”, står det i bokens presentation av Gudrun Zapf-von Hesse. Så det kan ju inte vara ett dåligt val.

Återstår att kolla var man kan köpa det och vad det kostar. Och att formge helheten på omslaget, förstås. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar